texter i urval

Hjärtats advokat. Chef & Ledarskap.
Han har erfarenhet av att vara både mobbad och mobbare. Det har präglat Lars Arrhenius yrkesval. Som generalsekreterare i Friends ska han nu sprida arbetet mot kränkande behandling utomlands.

Temanummer: Bedömning för alla. Specialpedagogik.
Elever har rätt att få visa sina kunskaper på många olika sätt. Ändå förstoras betydelsen av vissa moment, som nationella prov. Läs om rektorn som trotsar provreglerna. Möt lärarna i särskolan som gör målen konkreta. Och lär dig att pysa rätt.

Mot alla odds väcker debatten på nytt. Svensk handikapptidskrift.
På tisdag startar andra säsongen av Mot alla odds. Första omgången möttes av både skarp ­kritik och höga tittarsiffror. Men vad handlade programmet egentligen om – funktionshinder, hjältar eller offer?
SVT ändrar ingenting i årets upplaga.

De kämpar mot hedersförtryck. Specialpedagogik.
Fyra av tio lärare i gymnasiesärskolan misstänker att någon eller några av deras elever inte får gifta sig med vem de vill. Det visar en studie om hedersförtryck och intellektuell funktionsnedsättning.

Han utforskar funktionshindermarknaden. Svensk handikapptidskrift.
Marknadskrafterna talar för att storföretagen blir bättre på tillgänglighet, bara de förstår vad de har att vinna, menar New York-baserade analytikern Rich Donovan.

Färre i särskola med ny skollag. Autismforum.
Elever med autism eller aspergers syndrom får inte längre gå i särskolan om de inte också har utvecklingsstörning. Vilka är alternativen för dem?